Reizen en op vakantie gaan is iets waar veel mensen van houden en we doen het ook steeds vaker. Als je het mij vraagt, kan je nooit teveel op reis gaan. Er is zoveel moois te zien en te beleven in deze wereld. Waarom zou je niet proberen er zoveel mogelijk van te zien?

Maar reizen en vakanties komen ook met een prijskaartje. En dat weten we maar al te goed.
Al hoeft dat niet zo te zijn. In veel gevallen zit het hem in een goede voorbereiding.
Doe je tijdens je voorbereiding je onderzoek goed. Dan kan je dit heel wat geld schelen. En wie wil dat nou niet? Een van de kostenposten die je aardig kan drukken. Met een goede voorbereiding en veel vergelijken, kan je zo een leuk bedrag besparen.

Bedenk eerst wat voor reis je gaat maken en wat voor overnachtingen je daarbij wilt. Een goede nachtrust is natuurlijk altijd belangrijk, maar hiervoor hoef je niet in een 5 sterren hotel te overnachten. Een goede nachtrust kan je ook voor een heel stuk minder krijgen door een Airbnb te boeken of een goed hostel te vinden.

Airbnb

Als ik een stedentrip doe, dan kies ik meestal voor een Airbnb.
Dat heeft een paar redenen. Tijdens zo’n trip ben ik toch veel in de stad aan het ontdekken en zal ik weinig tijd in een hotelkamer ofzo doorbrengen. Dus het gaat mij voornamelijk om de overnachting.
Nou is het wel dat ik meer dan 2 nachten op dezelfde plek ben en ik wel van mijn privacy houd. Wat ook belangrijk is voor mij is dat ik makkelijk overal heen kan, dus een centrale ligging is een must.

Als je dit allemaal zoekt bij hotels zul je hier meestal ook een bijpassende prijs (dus aardig veel) voor moeten betalen. Terwijl als ik dit zoek via Airbnb, kan ik in veel gevallen voor een 30 euro per nacht een goede overnachting vinden.
De verschillen zijn niet zo heel groot, je hebt nog steeds een kamer met een bed en een badkamer tot je beschikking. Daarnaast kan het soms wat persoonlijker zijn en kunnen ze je ook goed advies geven over wat leuk is om te doen in de stad.

een ander voordeel van Airbnb is dat ze een zeer uitgebreid aanbod hebben en kan je kan er bijna alles vinden. Van een simpele kamer vinden tot een heel appartement of huis voor jezelf.
Voor een appartement of een huis  betaal je dan wel weer meer. Maar ben je met een groep, dan is het per persoon vaak goedkoper. Plus dit betekend ook dat je een keuken hebt en dus zelf kunt koken als je dat wilt en zo weer kosten kan besparen.

Een hotel

Een hotel kan je overal wel vinden, je hebt er iets meer luxe dan in een Airbnb. Zo wordt er in de meeste gevallen iedere dag opgeruimd en schoongemaakt. Worden je bed en handdoeken verschoond. En heb je soms bijkomende luxes als een uitgebreid ontbijt, roomservice,  een zwembad, sportschool etc. Maar hier betaal je vaak ook meer voor.

Zeker als je een centraal gelegen hotel wilt, moet je erg goed zoeken om een goede prijs te vinden. Toch kan dit ook zijn voordelen hebben en kan je ook goede hotel-deals vinden waarmee je goedkoop uit kan zijn.
En als je geluk hebt zit het ontbijt inbegrepen, dus weer een kosten besparing.

Een hostel

Een hostel zal denk ik altijd een van de goedkoopste opties zijn voor een overnachting. Voor mijn rondreis door Europa doe ik al mij overnachtingen in een hostel. Voor de simpele reden dat ik over de hele reis gemiddeld een 20 euro voor een overnachting betaal. En voor dat geld kan je vrijwel nergens anders een overnachting krijgen. Terwijl ik nog steeds op een centrale locatie zit. En overal naar toe kan.

Waar je alleen wel rekening mee moet houden is dat je weinig privacy hebt in een hostel. Je slaapt op een kamer met minimaal 4 anderen. Als je geluk hebt, is er per kamer een badkamer, al is het vaak dat de badkamers algemeen zijn.

Maar er zitten ook voordelen aan. Als je alleen reist bijvoorbeeld, is een hostel wel gezelliger en zul je er sneller mensen leren kennen. Daarnaast is het vaker dat het ontbijt bij de overnachting is inbegrepen of dat je dit voor nog geen 5 euro per dag kunt bijboeken.

Hostels zijn voornamelijk populair onder backpackers omdat ze zo goedkoop zijn en er vaak redelijk goede facaliteiten zijn. Voor mij was de voornaamste reden om voor een hostel te kiezen, dat het voor 1 a 2 nachten hooguit is en ik toch veel in de stad aan het ontdekken ben. Plus als het op het budget aankomt, is een hostel een heel stuk beter om te kiezen dan voor 21 nachten een duur hotel en daardoor veel minder geld over te houden voor andere zaken zoals eten en drinken of om iets te bezoeken ofzo.

De camping

Een andere optie is de camping. Persoonlijk vind ik dit meer een optie voor als je op vakantie gaat. Maar dit is wel een optie die voor zowel lang als kort verblijf geschikt is. Het is een van de goedkoopste opties die er is. Maar onthoud wel dat het zo comfortabel is als de spullen die je zelf mee neemt, dus houd je van luxe. Dan is de eerste investering wel een stuk duurder. Al heb je daar dan natuurlijk ook weer lange tijd genot van, dus wat is duur dan?
En voor een overnachting op de camping heb je meer ruimte nodig dan voor een overnachting in een hostel, hotel of Airbnb.

Kortom, er zijn genoeg opties en ieder heeft zijn voor- en nadelen. Uiteindelijk komt het neer op wat jij belangrijk vindt, wat je er voor kan en wilt betalen en waar jij je comfortabel bij voelt.